In september werd het eerste deel van de restauratiewerkzaamheden aan Fort Buitensluis gestart met het verwijderen van het grondpakket op het dak. Inmiddels is Koninklijke Woudenberg gestart met de volgende fase: restauratie van het dak en renovatie van de gevel. Het bouwteam kijkt elke week met bewondering naar het werk van de vakmensen. Er is een hoop werk verzet!

Restauratie van het dak

De restauratie van het dak vereiste vooral denkwerk hoe het oorspronkelijke hemelwaterafvoersysteem met beperkte ingrepen weer goed kan functioneren. Op het dak zelf moesten vooral wat scheuren en beschadigingen gerepareerd worden. De oorspronkelijke leidingen van dak naar waterkelder bleken maar 50 mm breed. Ze zijn opgeboord tot 110 mm, zodat de afvoer van regenwater soepeler verloopt.

Werkzaamheden in kelder en begane grond

Hoe gek het ook klinkt: het meeste werk aan het waterdicht maken van het dak vond in de kelder en de begane grond vloer plaats. Waar nodig zijn nieuwe leidingen in de vloer ingegraven en bij de verzamelpunten zijn ontstoppingsdeksels aangebracht zodat in de toekomst het systeem kan worden doorgespoeld na eventuele vervuiling.

Waterdichte laag

Eind januari zal de waterdichte laag op het dak worden aangebracht. De zandlaag gaat er eind februari weer op: eerst kijken of alles echt waterdicht is! Als alles meezit kunnen we vanaf april tijdens de open dagen weer genieten van het uitzicht en wellicht, bij goed weer, een drankje gebruiken op het mooiste dakterras van de Hoeksche Waard.

Het geheim van de waterkelder

De waterkelder onder de centrale as van het gebouw gaat mogelijk zijn geheimen prijsgeven: we bereiden een project voor om alle voorwerpen die daar ooit als afval in zijn gegooid naar boven te halen. De kans op een pot met goud is overigens nihil.

Renovatie van de gevel

De gevel wordt zorgvuldig aangepakt. Eerst zijn alle luiken verwijderd. Ze worden waar nodig gerepareerd en voorzien van een loden bovenrand. In drie gevallen moest een nieuw luik worden gemaakt. Alle hang- en sluitwerk is uitgehakt, schoongemaakt, geconserveerd en teruggeplaatst. Dat geldt ook voor de natuursteen elementen. Bij elkaar een tijdrovend karwei.

Luiken en voorzetramen

Als de gevelopeningen zijn gerepareerd worden de luiken weer teruggeplaatst. De oorspronkelijke ramen worden niet behandeld; aan de buitenzijde worden nieuwe zwarte stalen voorzetramen geplaatst met monumentenglas.

Reparatie metselwerk

Het metselwerk is inmiddels grotendeels gerepareerd. Sommige stenen moesten vervangen worden door nieuwe op kleur gebrachte bakstenen. Grote delen van het voegwerk waren aangetast door vorstschade. Waar nodig zijn die voegen uitgehakt en binnenkort worden ze opnieuw gevoegd en, u raadt het al, op kleur gebracht, zodat je er (bijna) niets van ziet. De gevel zal handmatig worden schoongemaakt. Een hogedrukspuit zit niet in de gereedschapskist van een restauratieaannemer. De korstmossen blijven aanwezig en de uitstraling van het gebouw zal historisch blijven. De werkzaamheden aan de gevel zullen eind januari gereed zijn.

werkzaamheden dak Fort Buitensluis
werkzaamheden dak Fort Buitensluis