DE GESCHIEDENIS

Overzicht van de

geschiedenis van Fort Buitensluis

De geschiedenis van Fort Buitensluis begint in de 18e eeuw. Vanaf 1793 / 1794 werden de beginselen van het fort gelegd. In die tijd was het nog een aarden fort met kanonnen. Doel was om vijandelijke troepen tegen te houden het Hollandsch Diep over te steken. Het fort werd gebouwd bij de ingang van de ‘Haven vóór de Buitensluis’ in Numansdorp, vandaar de naam Fort Buitensluis. In de jaren 1860 / 1863 werd het fort verder uitgebreid met bakstenen wachthuis en remises. Het werd onderdeel van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak.

Eerste en Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Fort Buitensluis verder versterkt met gewapend beton en extra bunkers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers Fort Buitensluis in Numansdorp.

Ministerie van Defensie en VaFaMil

Tot eind 2014 werd het fortterrein door het ministerie van Defensie gebruikt als oefenterrein voor politie en defensie en door de Stichting Vafamil (Vakantie Faciliteiten Militairen). De activiteiten van Vafamil bestonden uit het verlenen van faciliteiten op het vlak van vakantie en vrijetijdsbesteding in de vorm van kamperen en watersport aan defensiepersoneel, veteranen en voormalig personeel en hun gezinsleden. Een en ander vond plaats op voormalige schietterreinen en forten van het ministerie van Defensie, waaronder Fort Buitensluis. Aangezien deze forten door het Ministerie worden afgestoten heeft Stichting Vafamil geen reden van bestaan meer. Stichting Vafamil is inmiddels opgeheven.

Sinds 2017 is Fort Buitensluis eigendom van gemeente Hoeksche Waard. Het beheer ligt in handen van Stichting fort Buitensluis. Bekijk hier de ontwikkelingen sinds 2014.

Fort Buitensluis

Fortlaan 10
3281 KA Numansdorp

Volg ons op social media

Openingstijden

Bekijk onze agenda voor de planning van de open dagen.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van nieuwtjes en activiteiten. Meld je aan voor onze nieuwsbrief!