TOEKOMST

Van goed bewaard geheim

naar sprankelend waterfort

Tot voor kort was Fort Buitensluis niet meer dan een goed bewaard geheim. Gelukkig is dat aan het veranderen. Sinds het fort in 2015 haar deuren opende voor het publiek, hebben steeds meer mensen deze unieke locatie aan de zuidrand van de Hoeksche Waard ontdekt en in hun hart gesloten. Met de plannen die er zijn om het fort aan te passen, zal dit alleen maar toenemen. 

Educatie, recreatie en toerisme

Genieten van de natuur, de geschiedenis ontdekken, lekker eten, vergaderen, trouwen, overnachten in een lodge…. Dat is een greep uit de activiteiten waarvoor je in de toekomst terecht kunt bij Fort Buitensluis. Om dit voor elkaar te krijgen moet het fort grondig gerestaureerd en gerenoveerd worden. We geven een kijkje in de plannen.

Huidige situatie

Op de 2 foto’s hieronder zie je de huidige situatie: een prachtig gelegen waterfort, dat aan de binnenkant nog authentiek is. Om het hoofdgebouw geschikt te maken als restaurant en vergaderlocatie is een grondige renovatie nodig.

Bovenaanzicht huidige situatie
Interieur bestaande situatie

De verbouwing

Aan de achterzijde van het fort wordt een stuk aangebouwd in de wal naast het hoofdgebouw. Hierin komen modern sanitair, keuken, opslag en installatieruimten.

Om de aanbouw en de bestaande bouw met elkaar te verbinden worden een aantal doorbraken gemaakt. De belangrijkste hiervan is een fysieke voortzetting van de hoofdas van het gebouw richting het water, dwars door de dikke buitenwand en de grondwal heen. Niet alleen zorgt deze doorbraak voor meer daglicht in het pand. Ook wordt hiermee de massieve maatvoering zichtbaar die nodig was om vroeger de soldaten te beschermen tegen inslagen.

Er onstaat een nieuwe route, die de bezoeker van de entree van het hoofdgebouw langs de hoofdas door het gebouw, de buitenmuur en grondwal, over het terrein, naar het water voert. Het verschil tussen historische elementen en moderne aanpassingen zullen goed zichtbaar zijn voor de bezoeker.

De bezoeker zal ervaren hoe dik de wanden zijn, hoe massief de grondwal was, hoe de buitenwand eruit ziet na 140 jaar bedekt te zijn en via de looproute eindigen bij het geweldige uitzicht over het Hollands Diep, richting Willemstad.

Huidige situatie
Huidige situatie

Sfeerimpressies

Het is altijd gevaarlijk om een sfeerimpressie te laten zien, omdat dit ook bepaalde verwachtingen wekt. Wij zijn echter zo enthousiast over de plannen dat we je een sfeerimpressie van het eindresultaat niet willen onthouden. Wel met de kanttelening dat het uiteindelijke resultaat kan afwijken van onderstaande sfeerimpresies.

Huidige situatie

Financiering

De plannen om het fort om te bouwen tot restaurant, vergaderlocatie en unieke plek om te overnachten zijn er. Alleen de pot met geld is nog niet toereikend om alle plannen uit te voeren. Dankzij subsidies kunnen we gelukkig de eerste stap zetten en in 2021 beginnen met de renovatie en restauratie van het hoofdgebouw. Helpt u mee met de ontwikkeling van het Fort? Word dan Vriend of Sponsor. Bekijk hier de mogelijkheden.

Fort Buitensluis

Fortlaan 10
3281 KA Numansdorp

Volg ons op social media

Openingstijden

Bekijk onze agenda voor de planning van de open dagen.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van nieuwtjes en activiteiten. Meld je aan voor onze nieuwsbrief!