Zaterdag 9 april was in meerdere opzichten een bijzondere dag voor Fort Buitensluis. Niet alleen was dit de aftrap van het seizoen en was het Fort exclusief open voor vrienden en sponsoren. Het was ook de dag dat wethouder Harry van Waveren de vlag hees met het nieuwe logo van Fort Buitensluis.

vlag gehesen met nieuw logo fort buitensluis

Het nieuwe logo is gemaakt door Grafisch vormgever Dennis Happé. Misschien heeft u deze naam al eerder gehoord. Een van de projecten waar Dennis het afgelopen jaar aan heeft gewerkt is de Canon van de Hoeksche Waard.

Canon van de Hoeksche Waard

Bij het ontwerp van het nieuwe logo liet Dennis zich inspireren door de Canon van de Hoeksche Waard. Hierin is een pagina opgenomen met informatie over wapens van zowel de oude gemeenten in de Hoeksche Waard als van de huidige gemeente Hoeksche Waard. Dennis raakte geïnspireerd en is zich verder gaan verdiepen in wapens en wapenkunde ofwel heraldiek: de wetenschap die zich bezighoudt met het ontstaan, de ontwikkeling en het gebruik van wapens.

Van wapen naar logo

Het blijkt dat het gebruik van wapens is ontstaan in de 12e eeuw. Ridders mochten toen een wapen dragen als ze zich heraldiek gedragen hadden. Het was toentertijd een symbool voor ridderlijke waardigheid. Belangrijke kenmerken van een wapen was dat het duidelijk zichtbaar en herkenbaar moest zijn, ook van veraf. Daarnaast was het belangrijk dat de vormgeving eenvoudig was. Het belangrijkste onderdeel van een wapen is het schild. Het gebruik van een logo zoals we dat vandaag de dag doen, vindt haar oorsprong in feite in het gebruik van een wapen in de 12e eeuw.

Kleuren van de Hoeksche Waard

Terug naar het nieuwe logo voor Fort Buitensluis. Dennis was dus geïnspireerd door heraldiek, door wapens en schilden uit het verleden. En door de kleuren van vlag en wapen van de Hoeksche Waard. Hij werkte een nieuw logo uit voor Fort Buitensluis. Het nieuwe logo is in de vorm van een schild en gebaseerd op de kleuren van de vlag en het wapen van de Hoeksche Waard.

wapen en vlag hoeksche waard

Hieronder het eindresultaat:

logo Fort Buitensluis

Het blauw in het logo staat voor het water van de Hoeksche waard, het groen symboliseert de dijken, het Fort zelf is wordt in het rood weergegeven en de kleur geel geeft het achterland aan.
Er is gekozen voor een stoer lettertype, met vriendelijke rondingen.

logo Fort Buitensluis kleur uitleg

Meer kleur op het Fort

Ons nieuwe logo geeft letterlijk en figuurlijk meer kleur op het Fort, nu en in de toekomst. Dat is ook te zien aan ons nieuwe interieur dat we (dankzij de hulp van een sponsor) van leuke kleuren hebben voorzien. De komende tijd zullen we het nieuwe logo op alle uitingen gaan aanpassen. Dit gaat in vrije uurtjes, dus zal niet meteen overal zichtbaar zijn.

interieur fort buitensluis