Het eind van het jaar is altijd een goed moment om terug te blikken op alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar de toekomst.

Het was een enerverend jaar

Voor Fort Buitensluis was het een ‘enerverend’ jaar. We hebben niet veel gecommuniceerd, maar achter de schermen is veel gebeurd. Een paar belangrijke ontwikkelingen:

  • Restauratie gevel en dak: Koninklijke Woudenberg heeft de gevel van de bomvrije kazerne gerestaureerd, met veel zorg voor het behoud van het authentieke karakter van het Fort.
  • Ook het dak is waterdicht gemaakt en het oorspronkelijke regenwaterafvoersysteem is weer in ere hersteld. De werkzaamheden duurden langer dan verwacht, waardoor het Fort in 2023 alleen in september (Open Monumentendag) open is geweest voor het publiek.
  • Nieuwe beheerders: Caroline van Wijngaarden en Tex Hellinga zijn per 1 november de nieuwe beheerders van Fort Buitensluis. Wellicht ken je ze ook als schippers van Veerdienst Anna. Caroline en Tex brengen enthousiasme, ervaring en waardering voor de geschiedenis van Fort Buitensluis met zich mee. Ze hebben er zin in om de unieke historie die het Fort te bieden heeft te beheren en verder te ontwikkelen.
  • Nieuwe secretaris: De vacature van Secretaris bij Stichting Fort Buitensluis is ingevuld door Freerk de Vries. Freerk woont in de Torensteepolder en is jaren actief geweest als tandarts in Numansdorp.

Een bedankje voor iedereen die heeft bijgedragen

Dit is tevens een mooie gelegenheid om iedereen die het afgelopen jaar betrokken was bij Fort Buitensluis te bedanken: onze trouwe vrijwilligers, vrienden, subsidieverstrekkers en zakelijke sponsoren. Dankzij jullie hulp kunnen we het mooie erfgoed van Fort Buitensluis toegankelijk houden voor het publiek!

Plannen 2024

Voor 2024 hebben we veel plannen. Deze zijn nog lang niet allemaal uitgewerkt, maar we lichten alvast een tipje van de sluiter op:

  • Fort vaker open: In 2024 willen we het Fort vaker openstellen voor publiek. Van april tot en met oktober organiseren we in ieder geval 1 weekend per maand weer open dagen. Daarnaast zal het Fort waarschijnlijk ook open zijn op de momenten dat Veerdienst Anna vaart. De details worden binnenkort uitgewerkt. Houd de agenda op onze website in de gaten.
  • Restauratie bijgebouwen: De gemeente wil in 2024 starten met de restauratie van 4 bijgebouwen. Het gaat om een kruitmagazijn, waarnemingspost, steunmuur met nissen en groepsschuilplaats, type P. De restauratie is alleen bouwkundig, er worden vooralsnog geen nieuwe functies toegevoegd.
  • Bewegwijzering op het Fort terrein: Om elke bezoeker laagdrempelig kennis te laten maken met rijke geschiedenis van het Fort, gaan we bordjes plaatsen bij relevante objecten met een korte toelichting over het object en de mogelijkheid om via een QR-code online meer informatie te bekijken.
  • Wandel- en fietspad: Er zijn plannen om een wandel- en fietspad aan te leggen tussen het parkeereiland en Fort Buitensluis, tussen de hoofdingang en het Welkerpad en tussen de hoofdingang en de steiger. De gemeente heeft de voorbereidingen voor de aanleg hiervan (het verkrijgen van de Omgevingsvergunning en het opstellen van het bestek) grotendeels gereed. We hopen dat dit project in 2024 kan worden afgerond.

Word gids op Fort Buitensluis

Vrijwilligers vormen de drijvende kracht achter Fort Buitensluis. We kunnen niet zonder! Gelukkig werken we samen met een fijne groep enthousiaste vrijwilligers, maar uitbreiding van deze groep is dringend noodzakelijk. Wij zijn op dit moment vooral heel hard op zoek naar gidsen. Vind je het leuk om je te verdiepen in de geschiedenis van Fort Buitensluis en deel je jouw kennis graag met de bezoekers van Fort Buitensluis? Kom ons dan helpen. Uiteraard krijg je vooraf van ons uitgebreide informatie en word je ingewerkt door andere gidsen. Interesse? Stuur ons een e-mail met je gegevens dan nemen wij contact met je op. Op een andere manier meehelpen? Dat kan natuurlijk ook. Laat het ons weten!

Ten slotte

Wij wensen je een gezond en gelukkig nieuwjaar. Hopelijk zien we je in 2024 op het Fort.

Een warme groet van het bestuur van Stichting Fort Buitensluis:
Jack de Leeuw, Freerk de Vries, Michael Bick en Carin van den Berg