Vraag een willekeurige Numansdorper naar het Fort… dan krijg je heel vaak te horen, “daar mochten we niet komen”. Terwijl er heel veel jeugd vroeger stiekem een kijkje heeft genomen, omdat men er wel behoorlijk nieuwsgierig naar was.

Een geoorloofd bezoek

Toch zijn er momenten geweest waarop je wel geoorloofd het Fort mocht bezoeken. Eén van die momenten was in het jaar 1948. Ter ere van het 300-jarig bestaan van Numansdorp werd het openluchtspel “Numans Triomf” georganiseerd. Dit gebeurde op 31 augustus en 1 september in 1948. 6 jaar later dan de bedoeling was I.v.m. de oorlog. Heel veel mensen deden mee aan dit schouwspel en het zag er, zoals onderstaande foto’s laten zien, heel mooi uit.

Het schouwspel ‘Numans Triomf’

Het stuk ging over een gebeuren in 1813. Nederland was bezet door de Fransen, maar er ontstond verzet. Beijerlandse boeren trokken onder leiding van de Hagenaar Adams naar de Batterij van Numansdorp om de daar gelegerde Fransen te verjagen.

Takkenbossen

De brug naar de batterij was door de Fransen al vernield. Om over de gracht te komen werden takkenbossen in de gracht gegooid en zo konden ze de Fransen verjagen. Ook uit Dordrecht kwam nog versterking om de boeren te steunen, zodat uiteindelijk het verzet volledig slaagde. Een stuk of twaalf kanonnen werden ook nog buit gemaakt, die zorgden voor een verdubbeling van de zware wapens, dus daar was men ook verguld mee. Dit is ongeveer de strekking van het verhaal. Een leuke bijkomstigheid is dat de bijnaam van de Numansdorpers Takkenbossen is.

Met de op hande zijnde verbouwingen en de plannen die er liggen kan je natuurlijk alleen maar hopen dat er in de komende jaren zoiets dergelijks in het verschiet ligt, en alle burgers van de Hoekschewaard en omstreken kunnen genieten van deze prachtige unieke plek.