Even voorstellen……
Hallo wij zijn Sander en Ernst, 2 hobby imkers. In overleg met de beheerder hebben wij 2 bijenvolken mogen neerzetten op het terrein van Fort Buitensluis in Numansdorp. Voor ons prachtig om op deze unieke plek met onze hobby bezig te zijn en voor het Fort een leuke extra, zeker als er op een goed moment echte “Fort Buitensluis” honing door de bijen verzameld is.

Waar staan de bijenkasten?

Als u over de mooie Baileybrug in de richting van het Fort loopt ziet u aan de linkerkant op enige afstand van het water de bijenkasten staan. De bijenkasten zijn, zoals u op de foto kunt zien, nog maar 1 broedkamer groot. In de komende weken zal het volk groeien en kunnen wij ervoor kiezen een tweede broedkamer hierboven op te zetten zodat het volk meer ruimte krijgt. 

Bijenkasten op Fort Buitensluis
bijenkast op Fort Buitensluis

Hoeveel bijen zitten er in 1 kast?

In een bijenkast zit 1 volk en er wordt regelmatig aan ons gevraagd hoeveel bijen er in een kast/volk zitten. Ook wij kunnen slechts een ruwe schatting hierin maken en eigenlijk alleen maar zeggen of het een groot of een iets kleiner volk is. Omdat we ze nooit geteld hebben moeten we ook een beetje op de literatuur afgaan en hieruit blijkt dat in de zomermaanden er tussen de 20.000 en wel 50.000 bijen in 1 volk kunnen zitten. In de wintermaanden zijn het er een stuk minder.

Honingkamers

Als het volk gegroeid is komt er een moment dat we er honingkamers op kunnen gaan zetten. Het is afwachten of de bijen genoeg voedsel kunnen vinden in de omgeving van het Fort. De bijen kunnen overigens tot wel 3 kilometer rond het Fort voedsel halen. Een behoorlijke afstand dus. De bijen zijn dan ook echt hard aan het werk.

Een spannende zomer

Het is voor ons heel interessant om te zien of de bijen goed aarden en of ze voldoende voedsel vinden om te kunnen groeien en eventueel voor honing gaan zorgen. Het wordt voor het Fort en ons een spannende zomer.

Houd afstand van de bijenkasten

We willen vragen om op afstand de bijenkasten te bekijken en niet naar beneden te lopen richting de kasten. Het is belangrijk om een bijenvolk zo min mogelijk te verstoren zodat ze geen bezoekers gaan lastig vallen met hun enige verdedigingsmechanisme: steken.

Vriendelijke groet,
Sander en Ernst

imker op Fort Buitensluis
imkers op Fort Buitensluis